Aan de medewerkers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Nog voor ik deze middag naar Amsterdam vertrek om de eerste bijeenkomst van Goudader Natuur te bezoeken, werp ik er een weblog uit.
Wat is er namelijk aan de hand vrienden? Wel, er is een knuppel in het hoenderhok gegooid. Directeur Guido van Woerkom, van de ANWB, heeft voorgesteld –en dat plan gaat hij vanmiddag in De Balie in Amsterdam presenteren en verdedigen- om Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer te laten fuseren, waarbij ook nog eens 1500 mensen ander werk mogen gaan zoeken.

Een stevige knuppel in het hoenderhok, zou ik zo zeggen. Het gaat namelijk niet alleen om twee organisaties die overeenkomsten vertonen in wat ze doen, het zijn ook twee organisaties met een eigen historie en bloedgroep. De één komt uit het pure ideaal, de ander is nog maar een decennium of twee op weg van houtproductiegerichte organisatie te groeien naar natuurbeschermer. Bovendien gaat het om duizenden mensen die vol passie en toewijding aan hun werk en organisatie dag in, dag uit bezig zijn. Er kleven dus ongetwijfeld bezwaren aan zijn idee. Maar daar hebben we het, mensen: het is maar een idee. En jullie geven het idee, nog voor het een plan is, al bestaansrecht. Door bij het werpen van deze knuppel als kakelende hoenders uit elkaar te stuiven. Twitter is een ware explosie van berichten vol onbegrip, boosheid, angst en scepsis. De ene emotionele reactie tuimelt over de andere, waarbij ik een lichte afname meen te zien in het gehalte aan respect en wijsheid.

Werk voor de communicatieafdelingen, lijkt me, om een zwenkje aan het stuur te geven. Van emotie naar argumenten. Misschien zelfs nog even zwijgen en gewoon vanmiddag afwachten. Of even afspreken wie er op wat voor manier gaat reageren.
Want misschien weet Van Woerkom inderdaad niet precies waar hij over praat, heeft hij geen zicht op het werk dat jullie nu doen en wat daar allemaal voor nodig is, begrijpt hij niet het verschil tussen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en slaat hij de plank volledig mis als het gaat om de winst die zo’n fusie zou opleveren. Maar als dat zo is, laat hem dat dan vooral zíen. Iemand die overtuigt is van de efficiëntie en het bestaansrecht van zijn organisatie, heeft toch niets te vrezen? Straal dát vooral uit. Geef argumenten die er toe doen, hoezeer de emotie ook te begrijpen is. Het gaat om jullie werk, jullie organisatie, jullie toekomst, jullie passie, jullie brood. Ik zou er ook zeker voor vechten en moet persoonlijk niet denken aan het soort BV Natuur dat ontstaat bij fusie. Maar emoties vertroebelen de discussie. Die zal in deze tijd alleen gewonnen worden met heldere argumenten. En realiseer je dat Van Woerkom de politiek slechts een paar maanden of hooguit een paar jaar voor is. De argumenten waar zijn idee nu om vraagt, hadden vroeg of laat op tafel moeten komen.

Ik ben benieuwd naar het debat vanmiddag. Naar de reacties van de deelnemers. En in het bijzonder van de twitteraars. Gebruik dat snelle medium alsjeblieft slim. Want voor je het weet beschouwen ze jullie als een groepje sputterende mensen die te emotioneel betrokken zijn bij een proces, waar rigoureuze keuzes in gemaakt moeten worden. Dan wordt de  knuppel serieus genomen, en beschouwen ze jullie alleen nog maar als de kakelende hoenders, die niet meer doen dan hun eigen hok verdedigen en vanzelf stil worden.

Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s