Boek ‘De steenuil’ must have voor natuurliefhebbers

De KNNV geeft een serie prachtige monografieën uit over Nederlandse dieren. Zo verschenen boeken over wilde konijnen, wilde zwijnen, de steenmarter en recent over de grauwe klauwier en de steenuil. Over die laatste wil ik het nu hebben: ‘De steenuil’, geschreven door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken. Een must have voor elke natuurliefhebber. Informatief, makkelijk leesbaar en een plezier om te kijken met de prachtige foto’s en illustraties van o.a. Elwin van der Kolk.

Ik herinner mij de stille, heldere nachten nog goed, in de Betuwe. Op een oud schuurtje zat ie te roepen, de steenuil. Als een granieten gestalte in het fletse maanlicht. Zijn ‘gekiew’ ver weg echoënd in de zwijgende nacht. Soms ineens dichtbij, op de nok van het huis. Soms helemaal achter in de oude hoogstamboogaard, waar het wemelde van de kleine knaagdieren op het valfruit. Door die roepende en door het duister zwervende steenuil kreeg de nacht een ongekende schoonheid.

Helaas klinkt de roep van de steenuil aanzienlijk minder in Nederland. Sinds 1990 is de stand van dit typische boerenlanduiltje bijna gehalveerd. Te weinig verrommeling in het landschap en het verdwijnen van geschikte nestgelegenheid  zorgen er onder andere voor dat de steenuil zich steeds minder goed kan handhaven. Daarom verdient deze fascinerende uil alle bescherming. 
‘De steenuil’ is niet alleen een prachtige monografie, maar tegelijk ook een warme oproep om de steenuil te (blijven) beschermen.  

‘De steenuil’ geeft veel informatie over Athene noctua, zoals de wetenschappelijke naam luidt. Informatie over de -eenvoudige- herkenning en waarneming, de verspreiding, aantalsontwikkeling en populatiedynamiek, de historie van het landschap en het ideale erf, broedgedrag, onderzoek en bescherming.
Het onderscheidende aan dit boek in de serie monografiën van de KNNV, wat mij bijzonder intrigeerde, is de menselijke kant die het laat zien. Actieve ringers, boeren met rommelerfjes, enthousiaste schoolkinderen: ze krijgen allemaal een plek. Soms als portret met naam en toenaam, soms tussen de regels door. Dat geeft het boek warmte.

‘De steenuil’ is een makkelijk leesbaar, uiterst informatief boek, afwisselend opgebouwd en met veel menselijke gezichten en anekdotes. Een compliment voor de KNNV, STONE (Steenuilenoverleg Nederland) en de schrijvers. Zij zijn er in geslaagd hun passie zó over te brengen, dat iedereen die dit boek leest en kijkt (soms ontroerende foto’s) op een toegankelijke manier veel informatie krijgt én de steenuil voor altijd een warm hart toedraagt. Áls dat nog niet het geval was, want wie de steenuil eenmaal in de ogen keek of hoorde roepen in de stille nacht, is definitief verknocht aan dit fijne uiltje van het boerenland.

‘De Steenuil’, door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken, illustraties Elwin van der Kolk en Jos Zwarts, 160 pag., genaaid, ISBN 978 90 5011 398 4, prijs € 22,95.

Dit bericht werd geplaatst in Recensies en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s